don’t worry, I’ll buy you new shoes.

spirited_away

Spirited Away

Source

laputa-castle-in-the-sky_13078

Castle in the Sky

Source

21011-620x-grave_of_the_fireflies_61917-1280x720

Grave of the Fireflies

Source

ronja studio ghibli

Ronja Rövardotter

Source

Som ni vet har vi ibland lite filmprojekt här hemma, vi har bland annat plöjt igenom alla klassiska Brat Pack-filmer och nu är det Studio Ghibli som står på agendan. Jag hade sett två Studio Ghibli– filmer tidigare som jag kanske inte fastnade så mycket för, men de filmer vi sett nu har varit så fina och underbara. Plus missa inte att Studio Ghibli i höst släpper en anime-version av vår alldeles egna ”Ronja Rövardotter”.

Filmerna är helt fantastiska och magiska och spränger helt gränserna som omger verkligheten.  ”Grave of the Fireflies”  är dock mer realistisk och baserad på en halvt självbiografisk roman, och den var så fruktansvärt hjärtknipande.

Spirited Away 

Handlar om flickan Chihiro vars föräldrar tvångsflyttar henne från alla sina vänner. Vid den nya bostaden upptäcker de en märklig tunnel, som i sin tur leder till en märklig, övergiven nöjespark. Helt ovetandes om att de klivit rakt in i andarnas värld förvandlas föräldrarna till grisar efter att ha ätit till synes övergiven mat tvingas Chihiro ta tjänst i andarnas värld för att kunna förvandla tillbaka dem igen.

Castle in the Sky

Den svävande ön Laputa återfinns i Jonathan Swifts verk ”Gullivers Resor”. Folket som bor här är beskrivna som satir på engelska överklassen under 1700-talet (intressant note). I den här filmen har Laputas invånare tvingats lämna den flygande ön för att leva på Jorden av okända orsaker. Vi får följa Sheetas  och Pazus sökande efter den legendariska ön, samtidigt som de är jagade av både luftpirater och hemliga agenter.

Grave of the Fireflies

”21 september 1945, det var natten då jag dog” är de första orden som yttras i denna filmen. Den utspelar sig sedan under krigets sista månader i Japan år 1945. Vi får följa syskonen Seita och Setsuko som tvingas lämna sitt hem och skiljs från sin mor när bomber börjar regna ner från himlen. Efter att ha bott ett tag hos en släkting, där de inte känner sig särskilt välkomna, bosätter de sig i ett övergivet skyddsrum och vi får följa deras kamp för överlevnad.

Translation

Our latest movie project is to watch as many Studio Ghibli movies as possible. I am absolutely astonished after watching ”Spirited Away”, ”Castle in the Sky” and ”Grave of the Fireflies” and can’t wait to see their version of ”Ronja the Robbers Daughter” by Astrid Lindgren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s