ty vi äro själva det väsen, som tiden upptagit i sig för att utfylla sin tomhet.

När jag satt och surfade häromkvällen kom jag osökt att tänka på en alldeles fantastisk bok jag läste när jag var yngre, från bibliotekets ungdomssektion. Jag var nästan manisk när det kom till böcker på den tiden, lånade högar på biblioteket och läste varenda ledig sekund jag hade. Och vilka magiska böcker jag fick uppleva! Jag vill gärna presentera dessa mina kära vänner för er, och också uppmuntra till att en del ungdomsböcker kan eller borde även läsas även om en är över 25 fyllda. Här finns en del pärlor som jag själv känner att jag behöver läsa om.

 

attic

 

Bakom väggarna på vinden
Sylvia Cassedy

Det var den här magiska boken som inspirerade till hela inlägget. En av de mest fantastiska läsupplevelserna jag haft! Boken handlar om den föräldralösa Maggie, som efter ett antal misslyckade internatskolebesök hamnar hos sina fastrar och sin farbror Morris. Maggie är inte alls så som fastrarna tänkt sig, en mager och olydig flickunge med flottigt och livlöst hår. Maggies enda vänner i världen är av den imaginära sorten, ett par flickor som alla är mycket fulare och dummare än Maggie själv, och som hon själv får vara den klipska inför.

En dag i det nya huset börjar Maggie höra viskningar – inuti väggarna! Och konstigast av allt, de verkar prata om henne? Farbror Morris låter ana att han känner till något om rösterna, men röjer ingenting. Maggie lyckas hitta ett undangömt vindsrum djupt, djupt inne i huset. Det enda hon finner är ett bord, uppdukat till te, och ett par porslinsdockor. Inte ett spår av de röster som talat inuti väggarna. Eller?

IMG_5654

Anne på Grönkulla
L.M Montgomery

Detta är, förutom Harry Potter, mina bästa böcker, alla kategorier, någonsin! I en serie böcker får vi möta den rödhårige, stjärnögda Anne Shirley, som kommer som fosterflicka till syskonen Marilla och Matthew Cuthbert på Prins Edwards Island. Efter att de kommit över det faktum att Anne inte var den pojke de önskat från barnhemmet, charmas syskonen snabbt av den dramatiska Anne, vars ögon förvandlar allt de ser till magi, saga och romantik – förutom henne själv, om hon själv får uttala sig. Läsaren får följa Anne genom livet, när hon väver fantastiska historier och äventyr tillsammans med sina vänner, är envis som en stubbe och skänker en lite gnutta stjärnregn i de livsöden hon berör.

SecretGarden25

Den hemliga trädgården
Frances Hodgson Burnett

Vid detta laget märker jag att det är förvånansvärt många ungdomsböcker som handlar om något slags föräldralöst barn. Här kommer ännu ett. Mary kommer till sin farbror, som lever i ett kallt och otrevligt gods ute på de engelska, grå hedarna. Mary är ett bortskämt, argt och ganska missnöjt barn. Hon blir tillsagd av husets tjänare att hålla sig på sina rum och hålla sig undan, och farbrodern far bort allt som oftast. Om nätterna hör Mary någon gråta i det stora huset, men tjänarna vägrar kännas vid detta. Mary spenderar mer och mer tid lekandes inomhus och pratandes med trädgårdsmästaren. Hon får veta om en hemlig trädgård, som tillhört farbroderns avlidna hustru, en trädgård som lever sitt eget liv bakom stängda portar. Trädgården tar upp allt mer av Marys tankeverksamhet, och en dag hittar hon hon en gammal nyckel i jorden.

tordyveln-flyger-i-skymningen2

Tordyveln flyger i skymningen
Maria Gripe

Sista boken i denna min lilla skrapning på ytan av mina bästa böcker när jag var yngre är nog en favorit hos många. Jag älskar Maria Griper böcker, men jag tror att ”Tordyveln flyger i skymningen” får hamna som favorit bland dem. Genom en del sammanträffande som kan tyckas märkliga, eller kanske rentav ödesbestämda, leder Jonas, Annika och David till Selanderska gården en sommarlovskväll. Som av en händelse blir de ombedda att under sommaren vattna blommorna i gården, en uppgift som beskrivs för dem som tämligen viktig. Ungdomarna hittar i huset gamla brev skickade till Emilie som levde på gården på 1800-talet, brev som talar om en tusentals år gammal staty som borde finnas någonstans i huset. Viskningar på en bandspelare leder dem närmare gåtan, och mot en upplösning som verkar vara för otrolig för att vara sann.

Translation
I always loved reading, and the best word to describe my reading habits when I was younger is inhaling. I always read! These are four of my favorite books and authors: ”Behind the attic wall”, ”Anne of Green Gables”-series, ”The secret garden” and ”The dung-beetle flies at dusk”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s