i solemnly swear.

Emma skrev rakt in i hjärtat i sitt inlägg om Earth Overshoot Day, ett inlägg som är gjort i samarbete med Blocket. För er som inte läst (gå in och gör det dock): den 19 augusti i år hade vi människor använt upp alla Jordens resurser för 2014. Allt som produceras och konsumeras under resten av året görs på ett ständigt växande lån. För varje år infaller datumet för Earth Overshoot Day allt tidigare.

Namnlös

Detta är så galet skrämmande. Hur vi utarmar Jorden och framtiden för att sälja och äga fler och fler prylar. Nu, för varje år lever jag mer och mer hållbart, men det här med konsumtion har ett hårt grepp om mig såväl om så många andra runtomkring mig. Den senaste tiden har jag märkt av en grävande känsla i magen varje gång jag köper något ogenomtänkt, något som jag innerst inne vet är kortsiktigt. Det är helt ologiskt att jag ska fortsätta med ett beteende som får mig att må dåligt, och fullkomligt uppåt väggarna att jag ska fortsätta med ett beteende som gör att den plats där jag lever avmagrar, eller att människor och djur i andra delar av världen ska leva helt odrägligt för att jag ska kunna konsumera mer och mer och billigare och billigare. Lösningen på ett lands välfärd kan inte göras på bekostnad av hela världen.

Så nu kommer jag avlägga ett löfte till mig själv, och jag uppmanar dig som läser att göra samma sak. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, tillsammans är vi starka och ja, ni kan lägga till ett helt gäng  klämkäcka ordspråk här. Jag vill inte stötta oetiska produktionsförhållanden eller utarmande av resurser. Jag vill stötta hållbar konsumtion och hållbar produktion.

Jag lovar att jag kommer att vara mer hållbar och genomtänkt i min konsumtion. Från och med nu ska jag tänka igenom mina inköp noggrant, och göra så mycket av mina inköp som möjligt på second hand. I de fall jag inte handlar begagnat ska inköpen vara väl genomtänkta och av hög kvalitet, ämnade att hålla i många, många år. Mer begagnat, mer kvalitet, mer långsiktiga investering. Mindre kvantitet.

Har ni något som ni vill fylla på i löftet? Författa era egna löften och tips på era bloggar eller i kommentarerna och skicka länken!

Translation
The 19th of August was Earth Overshoot Day. I hereby make a promise that I will be more concious i my shopping habits, and by more high quality, thought through and second hand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s