mordmysterium.

Mörkret och snålblåsten börjar omfamna oss, och Oktoberfester och Alla Helgons Aftons-balluns står snart och knackar oss på axeln. Det är som upplagt för ett alldeles rysligt mordmysterium!

Skärmavbild 2014-08-23 kl. 23.08.50
Nej, inte ett riktigt mordmysterium såklart. Men ett kittlande låtsasmysterium! Ett av mina finaste festminnen är från just en Oktoberfest som jag och några kursare anordnade på institutionen under mitt sista år på kandidatutbildningen, ”Mordet på Kulturanatomen”. En mordmysteriemiddag är ett perfekt tema för höstfesten!

Mysteriet
Det finns flera sidor som erbjuder färdiga mordmysterier som en kan köpa och ladda ner, för både flera dussin personer och för några få. Jag minns tyvärr inte just vilken vi använde, men den var väldigt bra. På till exempel Night of Mystery  kan du köpa och ladda ner manus på engelska, och om du vill ha någon som kommer och leder en mordgåta kan du titta på företag som Svenska Mordgåtor. Om du googlar ”mordgåta”, ”mordgåta middag”, ”mordmysterium fest” eller liknande så kommer du få upp massor av olika sidor och företag som specialiserat sig på detta. Säkerligen finns det även gratismanus för den som letar, och den med flinka fingrar kan gnugga Agatha Christie- knölarna och författa en egen mordhistoria!

Skärmavbild 2014-08-23 kl. 23.15.05

Tips

√ Du kan fördela karaktärerna innan festen, efter att alla OSA kommit in, och be gästerna att förklä sig enligt anvisning. Detta alternativ gör att alla kan komma i karaktär, men innebär också en risk – det vore inte så kul om mördaren ringer och sjukanmäler sig samma dag!

√ Ett annat alternativ är att dela ut karaktärerna slumpmässigt vid gästernas ankomst. Ofta finns det några bonuskaraktärer som en lätt kan ta bort ifall det skulle komma ett sista minuten- återbud. Då kan du istället ange ett utklädningstema i inbjudan.

√ Temat för ett mordmysterium är såklart helt valfritt. Personligen tycker jag att det som ger mest stämning till denna typ av bjudning är att försätta det hela till 20,- 30- eller 40-tal. Poirots och de glamourösa mordmysteriernas eror! Vid välkomstdrinken kan det till exempel spelas tidsenlig musik (till exempel från denna lista).

√ Om du inte tar in catering. förbered gärna all mat så långt du kan innan, både om du själv kommer att hålla i mordmysteriet eller om du låter en eventledare göra det. I båda fall kommer det att vara absolut roligast om du själv kan vara med.

Translation
The most perfect idea for the autumn party is to arrange a murder mystery dinner! After the murder’s been solved and the prize has gone out to the best detective, there is need for some real celebration!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s