silverräv.

bild-31

Tidigt igår morse gick jag upp för att göra mig redo för att åka iväg och jobba. När jag snurrat håret bakom örat och fäst det med två hårnålar sög det till i magen; var det en grå hårslinga jag såg? Som blondin kan ljuset ibland spela en spratt, och ljust ljust hår kan nästan se lite silvrigt ut. Men här var det ingen tvekan – jag har fått mina första gråa hår.

Det må låta löjligt, men igår kände jag mig ungefär som en äldre dam hela dagen. Jag kände tydliga kråksparkar kring ögonvrårna, och hur kinderna fårade sig när jag log. När jag kom över känslan av att vara gammal kvarstod ändå den hisnande påminnelse om att nu har det börjat. Ja, jag vill undvika ordet ”förfallet”, men när det fram till 25-årsåldern var så att allting fortfarande utvecklades på något sätt, så har det nu börjat nedvecklas. Vi diskuterade det här hemma sedan, och hur märkligt det är egentligen att det finns ett sådant motstånd mot att bli gammal eller utveckla ”gammal”-attribut. Jag har alltid förespråkat att åldras med behag, det vill säga, att inte rädas rynkor och gråa hår. Men å andra sidan trodde jag inte att dessa hår skulle uppstå när jag var blott 27.

Tänk om det hade varit tvärtom? I vår kultur är det ungdom som är det som är eftersträvansvärt, vilket egentligen är idiotiskt eftersom ungdomen är så flyktig. Det vi alla göra är ju att åldras, konstant! Hur är det i kulturer där ålder och visdom snarare är det som eftersträvas? Och hur vore det om vår kultur eftersträvade detta? Tänk om det vore ungefär som för många när de får sin första mens, att en istället gläds åt att ha uppnått ännu ett vuxenhetsbevis när de första grå håren eller rynkorna kommer?

Gray-hair-red-lipstick-vintage-look

 Source

Om jag ska vara riktigt rättvis så är det ju nu lite trendigt med grått hår, en drös med kända profiler, exempelvis Kelly Osbourne, har färgat håret silvrigt stålgrått. Jag vet dock inte om det är helt jämförbart, en tydligt artificiell hårfärg eller att som ung stolt bära upp de där naturligt grå hårstråna, bevisen på att jag håller på att åldras.

Vad tänker ni om det här?

Translation
Yesterday I discovered my first gray hairs and I felt rather devastated for the most part of the day. Old. Then we came to discuss – why are we constantly striving towards youth when the most natural of all is getting older? 

2 reaktioner på ”silverräv.

  1. Vad lustigt! Jag fick mitt första gråa hårstrå i samma ålder som du! 😉 Jag blev också lite smått chockad att de redan uppstått. Nu är de ju så att de går inte i rasande fart, två år senare så har jag kanske 10 grå hårstrå så jag tror vi kan vänta lite mer hysterin. Eller så gör vi som du säger och strävar efter ålderdomen (i motsats till ungdomen). En positiv sak som jag kan bidra till det synsättet är att de gråa hårstråna är mycket tjockare än de vanliga. Så, jag ser framemot en ålderdom med tjockt grått hårsvall.

    1. När jag googlade verkade det ändå relativt vanligt att folk i vår ålder upptäckte gråa hår, varför är det ingen som pratar om det? 🙂 Bara det inte går alltför snabbt för gråheten att ta över, så kommer jag också att se framemot en stilig grå man när jag kommer upp i den åldern 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s