ett steg på vägen eller ingen lösning alls?

IMG_6493

En knepig grej när det gäller förändring är att det är svårt att förändra ett beteende, särskilt om det inte finns någon motivator för det. I miljöarbete är detta särskilt sant, alldeles särskilt när det gäller de privata förändringarna. För vissa känns det så självklart, men det finns också de som inte har ork, tid eller lust att engagera sig i att tänka på hållbara vanor bara sådär. Då behövs det kanske någon form av morot för att ta det där första steget. Därför tycker jag, efter denna lilla reflektion, att det är roligt att se hur stora klädkedjor börjar erbjuda den här moroten;

vintagemässan malmö

På appen Cirqle kan du hitta belöningar i form av rabatter som du får om du lämnar  in dina gamla använda plagg i butiken. På Filippa K har man även utvecklat koncept som att sälja inlämnade kläder second hand, och att man även kan hyra kläder och accessoarer för speciella tillfällen. H&M har sedan ett tag tillbaka haft den här typen av återvinning av kläder, och nu har butiker som Indiska (i samarbete med Myrorna) och Lindex hakat på.

Visst undkommer vi fortfarande inte den riktiga problematiken. Många av dessa koncept går ut på att du får en belöning, en rabatt så att du ska köpa mer. Men jag tycker ändå att det är ett litet steg i rätt riktning, där kedjorna kan bidra till en större medvetenhet och ett nytt tankesätt hos konsumenter som kanske inte annars reflekterat över det. Rom byggdes tyvärr inte på en dag men jag tror och hoppas på att det kan komma att bli en snöbollseffekt av det här, där hållbar konsumtion blir kan växa sig större i allt högre takt.

Vad tycker ni som läser om de här initiativen? Vad har ni för tankar och reflektioner kring dem? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s