godislandet.

IMG_9573 (kopia)
Varje år träffas jag och min syster för att göra julgodis. Det brukar bli väldigt roligt och väldigt gott (och ibland lite fel). I år fick vi bryta traditionen på grund av graviditeter, ungar och avstånd men för att underhålla mig har jag själv tagit mig för att göra några julgodisar – som är så goda att det värmer ända in i själen.  Här är två väldigt enkla sorter som jag kan tipsa om att pyssla med inför julafton.

IMG_9567 (kopia)IMG_9559 (kopia)
Vaniljfudge
Fudge är väldigt enkelt om en bara har tillräckligt med tålamod. Tricket är att se till att smeten verkligen når 122 grader. Använd en kökstermometer eller gör kulprovet om och om igen tills konsistensen känns bra. Tidigare har mina fudgesmetar aldrig stelnat eftersom jag varit för ivrig och trott att smeten når 122 grader snabbt – det gör den inte. 

1 tsk vaniljsocker
5 dl strösocker
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
2 msk sirap

Blanda alla ingredienser i en hög och vid kastrull (smeten blir väldigt hög när den kokar). Koka upp på medelvärme under omrörning. Se till att allt socker löses upp.

Låt smeten koka vidare utan omrörning tills den når 122 grader. Detta tar sin lilla tid men på slutet stiger temperaturen snabbt – så håll lite koll. Ta sedan bort kastrullen från plattan och låt svalna i några minuter. Rör om i smeten och häll i en brödform klädd med bakplåtspapper. Låt fudgen svalna i kylen – under tiden kan du passa på att slicka smeten ur kastrullen. Se bara till att du inte bränner dig.

IMG_9542 (kopia) IMG_9551 (kopia)
Mariannetryffel
Recept kommer från Jennys Matblogg

100 g mjölkchoklad
15 mariannekarameller
1/2 dl vispgrädde
florsocker till garnering

Krossa mariannekaramellerna. Jag krossade dem i mortel men du kan också använda matberedare eller min personliga favorit – lägg karamellerna i en påse och krossa med hammare.

Koka försiktigt upp vispgrädden. Akta så den inte bränner vid i botten. Bryt ner mjölkchokladen i grädden och rör om tills det smält och blivit en tjock och fin chokladsmet. Blanda i marianne-krosset ordentligt. Låt smeten svalna i flera timmar. Rulla sedan till små bollar och rulla i florsocker.

2 reaktioner på ”godislandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s