en skön, grön syssla.

IMG_9610 (kopia)
Den här doftpelargonen flyttade in till mig i våras och sedan dess har den vilt fått växa som den vill. Kring jul var den lång som en vecka och liknade en mindre gran, med rötter som växt ur sin kruka för längesedan. Med andra ord var den i stort behov av både toppning och omplantering, tillsammans med en gänglig stackars Mårbacka-pelargon. Dessutom nämnde svärmor att hon utan lycka letat efter just en doftpelargon – med andra ord ett ypperligt tillfälle att ta lite sticklingar!

IMG_9633 (kopia)
Att ta pelargonsticklingar är hur enkelt som helst (och ungefär det mest avancerade jag kan i växtväg).

♣ Skär eller klipp av en sektion av plantan, strax ovanför ett blad eller bladpar (för att göra beskärningen så fin som möjligt).
♣  Se till att det finns 1-3 fullvuxna blad på själva sticklingen. Ta bort eventuella blad- eller blomsterknoppar eftersom de tar för mycket energi från plantan, som nu behöver lägga all sin kraft på att skapa nya rötter.
♣ För att sticklingen ska rota sig kan du antingen sätta den i ett glas eller en glasvas med vatten, eller plantera den direkt i en kruka och vattna rejält. Glasvaser har alltid fungerat utmärkt för mig, och jag tycker dessutom att det är så himla vackert med en skog med sticklingar i fönsterkarmen – särskilt fram emot vårkanten.

IMG_9635 (kopia)
När du ser att sticklingen rotat sig är det dags att plantera den i en kruka med jord och fröjdas åt hur fint den växer. Tillsammans med en fin kruka blir en stickling perfekt att ge bort i present – eller varför inte byta sticklingar med vänner och bekanta? Det går att ta sticklingar på en massa olika växter och det är ett bra alternativ för både miljö och plånbok. Dessutom är det väldigt roligt och rogivande att pyssla med!

Tips! Om du bor i Malmö med omnejd kan byta en massa olika sticklingar med andra den 29 februari på Facebook-eventet ”Kom alla mina sticklingar”. Klicka på länken för att läsa mer, så se vi kanske där!

2 reaktioner på ”en skön, grön syssla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s