receptförslag, eller den grönaste soppan.

I år fyller jag som bloggare 10 år, och av dessa 10 år har de 7 senaste varit under namnet Lovlilett. Hur firar vi detta? Jo, genom att sno lite gamla rubriker och låta dem inspirera nya inlägg. Jag tänker att det skulle kunna bli ganska kul. Den här gången bestämde jag mig för att gå till första gången jag bloggade kring det här datumet, vilket var den 12 april 2010. Det var ingen märkligare rubrik än ”receptförslag”. Då handlade det om att jag, som under den tiden inte var så förtjust eller duktig i matlagning, behövde förslag på någon slags sås eller dressing. Såhär ser samma rubrik ut 6 år senare:

IMG_0158 (kopia)
För några veckor sedan såg jag och Sebastian ”Sockerfilmen” på SVT Play. Sedan dess, och egentligen sedan långt tidigare, har jag varit sugen på en lite hälsosammare livsstil. Bli piggare. Inspiration till en av veckans maträtter kom därför från Sanna Ehdins ”Mat för den självläkande människan”, en inflammationsdämpande vitlöks- och broccolisoppa där jag lade till bitar av torsk och lax. Eftersom soppan innehöll 10 klyftor vitlök är jag väldigt förvånad över att jag just nu ligger totaldäckad och sjuk, men det kändes bra i själen att sleva i sig denna vitaminbomb i alla fall.

Vitlöks- och broccolisoppa med fisk
2 msk rapsolja
10 vitlöksklyftor
1 skivad gul lök
3 potatis
13 dl vatten
600 g broccoli
3 grönsaksbuljontärningar
2 msk gurkmeja
500 g fiskbitar (lax och torsk)
salt, peppar

• Skala och fräs vitlöksklyftorna hela i en kastrull med olja.
• Lägg i lökringarna och låt steka någon minut.
• Skär potatisen i bitar och ha i, och häll sedan på hälften av vattnet. Låt koka 10 minuter. • • Ha därefter i buljongen, broccolin och gurkmejan och låt koka ytterligare 6 minuter.
• Mixa alltsammans och häll sedan på resten av vattnet (eller hälls tills du får den    konsistens du vill ha.
• Ha i fiskbitarna och låt koka tills fisken är genomstekt.

Servera! Vi tyckte att soppan var ännu godare dagen efter för övrigt. Bra grej för storkok med andra ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s