Ta sticklingar av elefantöra

För lite mer än ett år sedan fick jag, efter långt sökande, tag i en gullig liten elefantöra. På Maxi av alla ställen. Nu hade den lilla rackaren växt sig så galet stor att det var hög tid att plantera om det i en större kruka och att ta lite sticklingar. Men hur gör man när man tar sticklingar av en elefantöra?

IMG_0536 (kopia) Sticklingarna upptäcker du lätt – det är skott som växt upp bredvid moderplantan, som egna små plantor, i krukan.

Såhär gjorde jag: jag tog upp hela moderplantan ur den gamla krukan, och grävde sedan försiktigt fram skotten ur jorden. Sedan såg jag till att klippa av skotten så långt ner på stjälken/stammen som det gick. På så vis får sticklingen en lång stjälk att bilda rötter från.

IMG_0539 (kopia)
Sedan är det inte mer att orda om: plantera dem! Tre sticklingar fick jag ut, och jag satte två stycken direkt i jord. Jag satte dem så långt det gick i jorden för att de skulle stå stadigt. En stickling satte jag i en vas med vatten, det ser så himla vackert ut! Brukar gilla vas-metoden bäst när det kommer till att ta sticklingar, eftersom en då ser rötterna bildas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s