Boklöftet 2018

Ett av mina mål för 2018 var att läsa fler böcker – sex stycken var det konkreta målet. Ett av syftena var att sluta upp med slentriansurfandet på mobilen, särskilt innan läggdags samt att jag verkligen saknade känslan av att förlora sig i en god bok. Så hur gick det?

IMG_2049Trots att jag inte helt nådde mitt uppsatta mål så är jag väldigt nöjd. Jag har under året lyckats läsa ut fem stycken böcker samt påbörjat en som jag tragglade med ganska länge men aldrig avslutade. Men så hittade jag också några riktiga guldkorn och nya favoriter. Låt oss kika!

IMG_2052
De polyglotta älskarna
Lina Wolff
Året inleddes med Augustprisvinnaren De polyglotta älskarna, som jag varit sugen på ett tag. Det är en roman uppdelad i tre delar som både är skilda från varandra och samtidigt ytterst sammanlänkade. Den första historien handlar om Ellinor som plötsligt en dag lämnar Skåne och en olycklig kärlek bakom sig för att träffa en litteraturkritiker som hon chattat med online. Därefter följer vi tråden som löper genom författaren Max Lamas som tröttnat på sin fru och Lucrezia som ser sin familjs förmögenhet och palats gå förlorat. En rask och intressant bok som samtidigt upplevdes som lite mörk. Den fokuserade mycket på förhållandet mellan man och kvinna, om maktförhållanden och om klass. Väl värd att läsa!

Och blomstren dö
Rebecka Edgren Aldén
I slutet av sommaren låg jag höggravid och strandad med den här thrillern och kunde inte slita mig! Den handlar om Gloria som följer med sin nya kärlek Adam till hans familjs sommarhus i skärgården, på samma ö som Gloria spenderade sin ungdoms sommar i moderns femnistkollektiv. På ön börjar obehagliga minnen vakna till liv, minnen som hon inte riktigt kan sätta fingret på. När hon en dag besöker det övergivna kollektivet gör hon en fasansfull upptäckt som väcker frågan – vad var det som egentligen som hände på ön den där sista sommaren?

Den åttonde dödssynden
Rebecka Edgren Aldén
Efter att ha läst Och blomstren dö lånade jag Edgren Aldéns första roman, och jag blev inte besviken. Den framgångsrika självhjälpsförfattaren- och föreläsaren Nora vände sitt liv till ett mer positivt sådant för flera år sedan efter att ha överlevt ett fall på sju våningar. När Klara flyttar in i huset intill störs ordningen i det villakvarter där Nora är okrönt drottning. Samtidigt påbörjas arbetet med en ny bok och Nora stöter från början på en rad problem. Snart väcks frågan om huruvida hennes olycka verkligen var en olycka – samtidigt som hennes förflutna börjar pocka på hennes uppmärksamhet. En riktigt kittlande och oförutsägbar thriller som var svår att slita sig ifrån!

Livet börjar när du inser att du bara har ett
Raphaélle Giordano
Det här visade sig vara en självhjälpsbok förklädd i romanform, fylld av klyschor och pinsamma dialoger. Dock var den väldigt lättläst och det var ändå en del feelgood att läsa om karaktärens resa från sin själsliga botten till självförverkligande och lycka. Det handlar alltså om Camille som en regnig eftermiddag får problem med bilen, vilket leder till att hon hamnar hos slentrianologen Claude. Han erbjuder sig att hjälpa henne vända livet i en ny riktning. Den här boken får lite plus i kanten för att läsaren kan plocka med sig lite tips på hur man kan förbättra sitt liv ovh tankesätt, men på det stora hela ingen stor läsupplevelse.

Fem gånger mer kärlek
Martin Forster
Det är inte bara skönlitteratur som ligger på läslistan utan även den här populärvetenskapliga boken om barnuppfostran. Den inhandlades efter en lång, lång period av trots och bråk (som inte på något sätt är över) och handlar om hur man kan sätta tydliga gränser men med fokuset att man ska ge mer positiv förstärkning än förmaningar. Den har gett mycket nyttiga nycklar till att hantera olika situationer. Det funkar inte alltid men har gett oss ett bra förhållningssätt. En viktig lärdom som jag tagit med mig är att bestämma sig för vilka regler som ALDRIG går att rucka på och vilka regler som faktiskt inte är så stränga att man behöver bråka om dem. Den tar upp olika case och forskning som ger nyttiga insikter. Rekommenderas till dig med barn från cirka 2 år.

Bubblare: Gruppen
Mary McCarthy
Jag påbörjade denna bok för prick ett år sedan och tragglade ett halvår innan jag gav upp. Jag fastnade aldrig riktigt, men vill gärna läsa klart den ändå. Tror att jag skulle behöva lite pigg och ostörd lästid för att komma in i den – det är definitivt inte en bok där man kan läsa ett par sidor på trötta kvällskvisten. I boken, en klassiker som utspelar sig på 30-talet, följer en grupp flickor efter examen och ut i vuxenlivet med alla förväntningar och utmaningar som hör till både klasstillhörighet ovh tidsperiod.

IMG_2055
Det svåraste tycker jag var att hitta bra böcker – jag har varit så distanserad från hela den skönlitterära världen så länge att jag inte har haft någon bra koll på vad som kommit ut eller på vad jag egentligen gillar. Men nu är mindsetet där och inför 2019 har jag sett ut flera titlar som jag är nyfiken på. Har ni några bra boktips? Dela gärna med er ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s