den första dagen.

IMG_9432 (kopia)
Idag är första dagen på min föräldraledighet, vilket känns väldigt märkligt. Hemma på en måndag! I fredags jobbade jag min allra sista dag på Sofiero slott, där jag spenderat mina vardagar med marknad och kommunikation ända sedan examen. Från den sagolika rhododendronblomningen till förra helgens magiska vinterlandskap, genom en mängd evenemang och utvecklingsplaner.

IMG_9435 (kopia)
Det var fruktansvärt svårt att säga adjö till allt och alla, jag avskyr att säga hejdå. Jag avtackades på finaste sätt av världens finaste kollegor och fick med mig bland annat den här vackra buketten hem. Hem till Sebastian, och med honom firade jag föräldraledigheten med en brakmåltid på min favorit Dubbel Dubbel och med På Spåret. En väldigt fint och vemodig fredag. Nu är jag ledig för första gången sedan förra sommaren – i alla fall fram tills bebisen kommer!

6 reaktioner på ”den första dagen.

 1. Hurra, snart dags för bebis! Skall bli väldigt spännande att se vem det blir 🙂

  Spännande med kommunikation på Sofiero slott! Är du anställd av dem eller via någon (har för mig att du jobbade någon annanstans?) Det ligger ju nära vad jag en dag förhoppningsvis, kanske, vi får se, skall jobba med så blir supersupernyfiken på ditt yrke.

  Kram!!

  1. Supersnart, nu känns det verkligen pirrigt! Osannolikt att den liksom kan komma närsom! Sofiero ligger under ett kommunalt bolag som heter Helsingborg Arena & Scen så det är själva bolaget jag liksom varit anställd i, fast jag har ”bara” haft Sofiero som arbetsplats, kan det vara det du tänker på? 🙂 sjukt spännande verksamhet att jobba med kommunikation på, har lärt mig så otroligt mycket värdefullt under min tid där! Vad är det du hoppas jobba med sen, är det inom kommunikation? Jag berättar gärna mer om det är något du vill veta! 🙂 stor kram!

 2. åh verkar ju superspännande! Jag avslutade med kandidatutbildning i Medie- och kommunikation precis innan jag blev gravid med Algot, så tanken är ju att jag skall jobba inom kommunikation. Men ibland känns det så, hm, flummigt och så brett att det är svårt att veta var man skall börja. Det skall erkännas att jag är ganska nervös inför hela jobbsökerigrejen. Tar tacksamt emot tips, på typ vad som helst. Vad skall man tänka på/framhäva? Använde ni mkt photoshop, indesign, illustrator under er utbildning? Är ängslig för att jag inte kan dem tillräckligt bra. Hade varit så kul att höra exempel på vad du får göra under en arbetsdag? Min utbildning var så himla teoretisk, vilket såklart är fantastiskt utbildande men svårt att få en bild av hur det fungerar i praktiken. Förstår såklart om det blir lite för maffigt att svara på. KRAMIS

  1. Svarar gärna maffigt så ursäkta superlångt svar nu 😉 Det ÄR spännande, jag är så glad att jag upptäckte kommunikationsfältet – det kändes som att det var ju det här jag ville hela tiden, även om jag inte riktigt förstod till en början vad det handlade om 🙂 När är det dags för dig att börja söka jobb? Det kommer gå galant ❤ Jag läste ju en master i strategisk kommunikation, så just de här handfasta grejerna som InDesign osv var inget som vi mer än vidrörde, det var mer forskningsorienterat. Däremot hade jag kommit i kontakt med det under min kandidat. Många kommunikationsjobb som jag har sett efterfrågar att man kan främst InDesign och Photoshop, ibland Illustrator (som jag än så länge aldrig jobbat i) så jag tror det kan vara bra att försöka öva på det om man kan. Jag har ju skaffat ett abonnemang som gör att jag har tillgång till InDesign och därmed har kunnat öva genom att göra lite låtsasprojekt, det är ett tips!
   Det är det som kan vara lite knivigt med just universitetsutbildningar – de är mycket teorifokuserade. Jag ska försöka svara så gott jag kan 🙂 :
   Som sagt tror jag det är bra om du kan lyfta några av dessa program ovan, även om du bara kan lite (har man grunden lär man sig snabbt). Och beroende på vad det är för typ av jobb och vad du har för kvalifikationer – tryck tex på sådant du lärt dig genom ditt bloggande – språk och bild, nätverkande, SEO eller vad det nu kan vara. Jag tror verkligen på att låta bloggen vara en tillgång, och du har ju en väldigt fin och välgjord blogg! Mitt jobb har ju varit inriktat på marknad och PR så sådant som var positivt där var om en hade jobbat med sociala medier innan, kommunikations- och kampanjanalys och utvärdering, optimering av kanaler, det strategiska tänket, pressbearbetning osv.

   Mina arbetsdagar kunde se väldigt annorlunda ut, det kunde vara mycket tvära kast och också beroende på om det var hög- eller lågsäsong. Men exempelvis kan det börja med att jag kollar mejl och tänker över kontakt med samarbetspartners eller intressenter som jag behöver kontakta under dagen. Sedan gå in och kolla över sociala medier, svara på kommentarer och evt planera kommande inlägg för de olika kanalerna (det inkluderade både att tex gå ut och fota i parken, tänka ut något slags flödesschema för olika typer av inlägg, vilket var särskilt viktigt inför våra evenemang). Kolla över och uppdatera hemsidan om det behövs. Sedan kunde jag exempelvis få sätta mig för att producera olika trycksaker, alltifrån annonser till affischer och flyers – ibland hade jag en färdig grafisk mall att utgå från, ibland fick jag komma på själv utifrån vår grafiska profil. Inför evenemang var det mycket som handlade om planering och flöden – skriva marknadsplaner, planera när allt ska göras och sedan genomföra dem. Se till att vi hade flyerdistributörer, skicka ut informations- och marknadsmaterial, skriva pressmeddelanden och följa upp dessa genom personlig kontakt. Ta emot pressbesök och hålla pressvisningar, leta upp passande pressbilder efterfrågade av journalister till olika typer av reportage. Och sedan så kunde det handla om att analysera utkomsten av en kampanj eller analysera vilka typer av Facebook- inlägg som intresserade folk mest. Sedan kunde kollegor komma och säga att de behövde texter till inbjudningar eller inför nya evenemang, eller att de ville ha helt enkelt någon typ av material producerat till sig. Mycket högt och lågt helt enkelt! Ta pressbilder, till viss del utforma struktur till hemsidan, göra skyltar… en skön mix av väldigt handfast och även strategiskt arbete 🙂 Hoppas du fick en någorlunda bild av det här svaret – men det är ett mycket varierande jobb tycker jag, vilket passar mig perfekt! 🙂 Kram!

 3. Wow- Tusen tack för ett superfint svar! Blev så glad och blev genast peppad. Tanken var egentligen att jag skulle söka jobb under hösten och börja jobba nu i januari. Men mamma-hjärtat (och hjärnan) hann inte riktigt med, så jag bestämde mig för att plugga till våren istället och söka jobb parallellt. Det passar bättre att vara borta längre om dagarna när Algot börjar förskola + att jag får lite tid att bli varm i kläderna igen. Men tyckte verkligen du kom med värdefulla tips. SUPERTACK ❤

  1. Såå roligt att du blev peppad! 🙂 Bra att lyssna på sig själv – jag tänkte först bara vara hemma fem månader och sen börja jobba pga tog ju nästan nyss examen också, men kände till slut också att nej. Den här tiden vill jag njuta av, både för min och bebisens skull 🙂 Heja oss! Det blir kul att följa hur det går för dig när det blir dags! Stor kram till dig och Algot!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s